Volg ons op
Ameland
U kunt kiezen uit verschillende onderwerpen. U maakt dan kennis met de geschiedenis en bijzonderheden rond het mooiste eiland van Friesland.

Informatie

Net als Terschelling kent Ameland ook veel activiteiten.
Wadlopen is 1 van de bekendste voorbeelden. Een handjevol waddenvereningingen organiseren in de zomer vele tientallen tochten naar Ameland (en naar platen ernaast).

Een bijzondere paardenreddingboot is ook te bekijken op Ameland, getrokken door 10 Friese paarden. Dat wordt tijdens de zomer 2x per maand georganiseerd.

Of zullen we feesten meemaken op Ameland? Terschelling kent festivals, Ameland ook. Op het culturele gebied is Ameland groot. 't Roggefeest, dansfeesten, toeren. Het verveelt nooit op Ameland. Sterker nog, Ameland trekt jaarlijks (iets) meer toeristen aan dan Terschelling!

Wadlopen

Zoals velen kunnen zien is er een mooi stuk wadgebied te zien tussen Ameland en Friese kust. Inderdaad, je kan een complete oversteek maken. Het is minder zwaar dan de oversteek naar Schiermonnikoog of de allerzwaarste, de oversteek naar Terschelling.
De loopafstand naar Ameland is 10 km. Dat is 3,5 uur lang lopen. Verschillende verenigingen organiseren de oversteek. Deze oversteek is populair, veel datums zijn volgeboekt.
(Er is bijna geen oversteek naar Terschelling vanwege het hoge risico's en is alleen weggelegd voor professionele lopers. De tocht is erg lang. Alleen deelnemers die een retourtocht van Ameland kan voltooien, hebben kans op de oversteek naar Terschelling.)
De andere oversteek naar Schiermonnikoog is 17-20 km lang en kan wel 5 uur duren. Daarmee is het een zware tocht, ook omdat er veel slik aanwezig is.

De oversteek naar Engelsmanplaat komt ook veel voor. Dat ligt ten oosten van Ameland en is herkenbaar aan het huis op stelten daar. Deze 'retour' tocht is niet zwaar en wordt ook veel gelopen. Wordt gebruikt als kennismakingstocht met de Wadden.

Wadlopen is een bijzondere ervaring met de natuur en zeker vooral omdat je zomaar midden in het drooggevallen gebied bent. Waar normaal meters hoge waterstand is, kun je hier gewoon oversteken naar Ameland. Het is heel avontuurlijk en tegelijk spannend. Het zwaarste onderdeel van de tochten begint altijd bij de kust van Friesland, waar landaanwinningswerken nog te zien zijn. Daar ontstaat dan ook een laag slik. Deze stuk slik moet je dan ook oversteken en dat gaat niet eenvoudig; je voeten kunnen wegzakken. Een goede lichaamsconditie is daarom belangrijk. Het is wel mogelijk om dit stuk over te slaan. Met boot word je dan verderop afgezet, en later weer opgehaald door de boot.

Wadlopen bestaat al honderden jaren. Alleen toen was er nog geen recreatievorm, het wordt alleen gedaan uit noodzaak als boten niet kunnen varen: bevroren zee. Na de oorlog is wadlopen meer toegenomen, maar het blijkt dat het ook een gevaarlijke situatie is (de reddingsbrigade is trager ter plekke), heeft men besloten dat niet meer toe te laten en het wordt er alleen in overleg gedaan en onder begeleiding. De waddenverenigingen zijn een feit geworden en vanaf 1963 zijn er georganiseerde oversteken met gidsen voor het publiek, ook als recreatievorm. Er zijn nu ongeveer 7 verenigingen die het doen.

Wadlopen moet verantwoord zijn voor de deelnemers, maar ook uit oogpunt van het milieu. Alle verenigingen respecteren de natuur en zullen de beschermde gebieden niet betreden. Alleen zij mogen u begeleiden op de wadden.

Neem bijvoorbeeld een bezoek op http://www.wadlopen.org/ website. Veel plezier!

Paardenreddingsboot

In het reddingsmuseum "Abraham Fock" wordt informatie verstrekt over het reddingswerk op Ameland vanaf 1824. Aan de Oranjeweg 18 te Hollum was tot 1988 het Reddingsstation Hollum van de Koninklijke Noord- en Zuidhollandse Reddingsmaatschappij (KNZHRM) gevestigd. Van daaruit werd de paardenreddingboot door tien paarden naar zee gebracht. In 1988 is in de Ballumerbocht een nieuwe reddingsboot gestationeerd: de Johannes Frederik. Het gevolg daarvan was, dat de paardenreddingboot zou verdwijnen.

Dit mocht volgens vele Amelanders niet gebeuren! Er werd een Stichting Paardenreddingboot Ameland opgericht. Met de gemeente Ameland werd afgesproken dat de gemeente de boot en het boothuis van de Reddingsmaatschappij zou overnemen en aan de Stichting in gebruik zou geven. Toen de paardenreddingboot op 17 september 1988 uit dienst werd gesteld, heeft de Stichting via de gemeente de boot en het boothuis in beheer gekregen. Daarmede is voorkomen dat een traditie van 160 jaar voorgoed zou verdwijnen.

De Stichting heeft twee doelstellingen:
- het geven van demonstraties met de paardenreddingboot "Abraham Fock" en
- het voor publiek openstellen van het boothuis.
Dus daardoor kunnen bezoekers van Ameland, ook na 1988, nu nog steeds het unieke "lanceren" van de reddingsboot zien. Daarnaast is het boothuis uitgegroeid tot het reddingsmuseum "Abraham Fock". In de museum kunt u aan de hand van foto's, oorkondes en voorwerpen kennismaken met de geschiedenis. Bij het museum staat de oude koepel van de vuurtoren van Hollum. De vuurtoren speelt een belangrijke rol in de scheepvaart als baken en tegenwoordig als communicatiemedium.

2x per maand in de zomer wordt er een lanceringsdemonstratie gehouden. Een mooie belevenis voor u om eens van dichtbij te bekijken op ouderwetse manier wat de redders vroeger deden.
bron: Natuurinformatie.nl

Sport

Sporten op Ameland is mogelijk, en dat kan zowel ter land, ter zee en ... in de lucht.

Golf
In de duinen is er een golfbaan aanwezig, en op eiland treft u ook een golfschool aan. Beiden zijn bij Hollum te vinden. Daarnaast zijn er twee midgetgolfbanen aanwezig. Ze zijn op de grote campings te vinden.

Paardrijden
Er zijn wel 5 maneges te vinden op de eiland. Hiermee kunt u heerlijk ter paard de unieke Amelandse natuur van dichtbij bekijken over de speciale paden.

Parachutespringen
Ameland heeft een eigen vliegveld. Er is een club aanwezig voor parachute springen. Beleef eens een heuse avontuur in de lucht en Ameland lijkt opeens klein onder uw voeten!

Hardlopen
Ameland kent een groot evenement: De Ameland Adventure Run 2006. Het bestaat uit een wedstrijd en prestatieloop:

  • 21,1 km (wedstrijd en recreatief)

  • 10 km (wedstrijd en recreatief)

Speciaal voor de jeugd is er een parcours van 2,5 km. Zowel de start als de finish zijn in het centrum van Nes. De volgende race wordt op 16 december 2006 gehouden, en de inschrijving is nog open. Te zien op www.svfriesland.nl site. Er worden wel ruim 1000 deelnemers verwacht.

Dit is maar een kleine greep. Zie hieronder een overzicht voor nog meer activiteiten.

Overzicht

(bron: www.vvv-ameland.nl - bezoek voor nieuwe agenda punten en datums)

THE COLORS OF MUSIC AMELAND
In het kader van de tournee van het zeer succesvolle project “The Colors of Music”, zal in jaar 2007 op het strand van Hollum op Ameland de 8e editie worden gerealiseerd. Van 13 juli tot 24 september ontstaan daar 72 schilderijen, die staan opgesteld in een ellips van 26 x 35 meter. Een project in deze vorm heeft Dirk Hakze nog niet eerder gemaakt.

CULTUREEL AMBACHTELIJKE DAG
Ieder jaar worden in Ballum oude ambachten en technieken getoond. In 2007 vindt deze dag plaats op 27 juli.

ZYDECO AT C
Op 14 en 15 juli 2007 wordt het Zydeco at C festival op het badstrand bij Hollum georganiseerd! www.zydecoatc.nl

WADDENDIAMANT RUN
Op 26 juli 2007 vindt voor de vierde keer de Waddendiamant Run plaats.

ROGGEFEEST
Op 4 augustus 2006 is het Roggefeest.
www.roggefeest.nl

HET AMELANDER SHANTYKOOR
Op de volgende site kunt u alles over het Amelander Shantykoor lezen en wanneer zij optreden! www.amelandershantykoor.nl

HORIZONTOER
Éen keer per jaar is het twee dagen Horizontour op Ameland. In 2006 is dat op 9 en 10 augustus.
Meer informatie over de Horizontour

SAMENGESTELDE MENWEDSTRIJD
Op zaterdag 19 augustus 2006 strijden menners met hun paarden tijdens de samengestelde menwedstrijd.

TRI- AMBLA
De Tri-Ambla off-road triatlon wordt op 9 september 2007 gehouden.
Meer informatie over de Tri-Ambla

LANDAL KUNSTMAAND OP AMELAND
In november vind de Landal Kunstmaand Ameland alweer voor de tiende keer plaats. Verspreid over het eiland exposeren kunstenaars uit binnen- en buitenland werk uit diverse disciplines (van schilderijen tot beeldhouwwerk). NB - de informatie op de site betreft kunstmaand 2005! Informatie over kunstmaand 2006 hopen we mei/juni te plaatsen. De kunstmaand 2006 is van 2 t/m 26 november.
www.kunstmaandameland.com

KLASSIEKERWEEKEND
Het weekend van 20 tot 22 april 2007 staat in het teken van de naoorlogse auto's, de "klassiekers". Zowel leden van autoclubs als niet aangesloten particulieren rijden een uitgezette rit over het eiland.

AMELANDER PIPE'S EN DRUMS
Voor informatie en optredens van de Amelander doedelzakband Pipe's en drums kijkt u op: www.doedelzakbandameland.com

NATIONALE REDDINGSBOOTDAG 2006
Op zaterdag 6 mei 2006 werd de Nationale Reddingbootdag gehouden. Meer informatie vindt u op www.knrm.nl

RONDJE AMELAND
Op 17 juni 2006 werd rondje Ameland gelopen! www.rondjeameland.nl

MUZIKAAL BOOTWATEREN
Op zaterdag 24 juni 2006 werd in Hollum het jaarlijkse "muzikaal bootwateren" georganiseerd.

AMELAND BEACH RUGBY FESTIVAL
In het weekend van 23-25 juni 2006 zijn rugbyspelers van alle nationaliteiten te gast op Ameland geweest en speelden om de eer van kampioen Beach Rugby Festival Ameland 2006. www.beachrugby.nl

BEACH VOLLEYBALL CIRCUIT 2006
Op zaterdag 1 en zondag 2 juli werd het Beach Volleyball Circuit 2006 gehouden op het strand van Hollum. Voor meer informatie www.beachvolley.nl

©2022 v.d. Sluis Vakanties Drachten. Webdesign: G.J. Keizer