Volg ons op
Ameland
U kunt kiezen uit verschillende onderwerpen. U maakt dan kennis met de geschiedenis en bijzonderheden rond het mooiste eiland van Friesland.

Eigenschappen

AMELAND is een van de noordelijkste eilanden van Nederland. Vanaf het westen geteld is het het 4e eiland en behoort tot de provincie Friesland.

De noordkust is een geweldige strandvlakte met aansluitend duingebied over een lengte van 23 km. Je vindt daar veel bossen, duinen en strand. Het eiland is zelf 26 km lang. Maar de breedte bedraagt 1,7 tot 3,8 km. Dat is slank. De duinen en bossen mag je gerust betreden, behalve de natuurreservaten zoals Het Oerd. Dat ligt aan de oostpunt van Ameland. Het is een natuurgebied met zeldzame bloemen en planten (o.a. pirola, gentiana, wilde orchideeën, blauw zeedistel) en een grote verscheidenheid aan vogels en wild (o.a. zee en strandvogels: de grauwe kiekendief, roodstaartje, sprinkhaanrietzanger en fazanten). Ameland is het enige waddeneiland waar reeën voorkomen.

Het beschikt over eigen natuur en cultuur en wordt niet voor niets de Waddendiamant genoemd. De totale oppervlakte is 273 km2 en wateroppervlakte is 215,43 km2.

Net als bij Terschelling is het ook ontstaan als een van de strandwallen langs de Noordzeekust. Of het ooit verbonden is geweest met de wal is niet met zekerheid te zeggen. De strandwal groeide tot een of meer complexen van duinen en achter deze duinen voerde het water slibdeeltjes aan die bezonken. In een eeuwen durend proces ontstond op deze wijze het eiland.

Op Ameland zijn 3520 inwoners geregistreerd (2005) verdeeld over 4 dorpen. Alle dorpen hebben beschermd dorpsgezicht en een rijke historie. Je vindt oude commandeurshuizen uit de 17e en 18e eeuw van mensen die vroeger op walvisjacht gingen. Er was toen een goede welvaart.

Op Ameland worden op het grasveld veel rundvee en schapen gehouden. Hun producten zijn vooral melk en in beperkte mate vlees. Van schapen wordt vooral vlees geproduceerd. Er wordt zelfs een poging gedaan om wijnteelt te houden op Ameland. Dat loopt nu nog experimentieel.

Verder moeten we over de bijzondere vuurtoren van Ameland niet vergeten. Ameland heeft de hoogste lichtopbrengst van alle vuurtorens met 4.400.000 cd (tegenover Terschelling met 3.500.000 cd) en kent ook een aardige geschiedenis. Met haar opvallende rood/witte uiterlijk zullen we haar niet snel over het hoofd zien tijdens de tocht over Ameland. Want het is 1 van de mooiste vuurtorens in Nederland.
De vuurtoren is van gietijzer en is gebouwd in 1880.

Kaarten

Vroeger waren de kaarten niet nauwkeurig getekend. Ze dienden toen meer voor als voorbeeld en vermaak. De kaarten toonden wel de opvallend lange duinenvrij. Het jaartal is nog onbekend.

Links zie je een meer gedetaileerde kaart van een later tijdstip.

Wat je allemaal aantreft op het eiland met de geïllustreerde tekening:

En duidelijke plattegrond: (de rode streep is route voor wadlopen)

Musea

Ameland beschikt over meerdere musea. De bekendste is het Natuurmuseum met de opvallende grote blauwe potvis bij de entree. Hiermee kun je met de natuur kennismaken en een video bekijken van 4 aangespoelde potvissen in 1997.
Verder heeft Ameland ook het Reddingsmuseum Abraham Fock. Daar worden soms activiteiten gehouden om met de Friese paarden de reddingssloep naar de Noordzee te leiden.
En ook nog het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude zodat je allerlei spullen kan bekijken die langs de kust zijn gevonden.
Voor de geschiedenis van Ameland kun je bij het Cultuur-historisch museum Sorgdrager terecht.
De twee bijzondere molens zijn ook te bezichtigen: Amelander Korenmolens

Overzicht

Op Ameland kunt u veel sporen van geschiedenis zien:

Oude kapiteinshuizen
foto: Rene vd Berg
Bijzondere standbeelden
foto: Rene vd Berg
   
2 molens op Ameland Eendenkooi
   
Schapen Zeehonden
   
Unieke wadden Prachtige stranden
   
De enige verbinding met eiland. Met de veerboot.
   
Beeldschone landschappen
foto: Rene vd Berg
Mooiste dorpen
foto: Rene vd Berg
   
Graf van paarden bij reddingsboot. Komt van aangespoelde walvis.
   

Zou u wel graag hierover willen fietsen?

Authentieke dorpsgezichten.

Bronvermelding

- Ameland 2004 (Geschiedenis, klooster en commandeurshuizen)
- Gorter (bevolkinggschiedenis Ameland, foto's, kaarten)
- Touring (foto's en informatie)
- Vuurtorens (technische info en foto's)
- Kustgids (Natuur informatie en foto's)
- ZeeInZicht (diverse info en foto's)
- EHAL (vliegveld Ameland)
- Waddeninzicht (landinformatie)
- Natuurkaart (natuurinformatie)
- SVFriesland (evenement info)
- EachBeach (foto's)
- Jo and Scott website (foto's)
- Jan Spoelstra Fotografie (aantal foto's)
- Wikipedia (info en foto's)
©2022 v.d. Sluis Vakanties Drachten. Webdesign: G.J. Keizer