Volg ons op
Terschelling
U kunt kiezen uit verschillende onderwerpen. U maakt dan kennis met de geschiedenis en bijzonderheden rond het bekendste eiland van Nederland.
bron: www.schylge.com (licht aangepast)

Oerol

Oerol is de naam van een oude Terschellinger gewoonte. Als in het voorjaar het weer het toelaat om het vee dat 's winters op stal staat, te laten grazen op de weiden buiten de dorpen, gaf dat het vrolijke aanblik van loslopende beesten 'oerol' ('overal' in het Terschellinger dialect). Deze alom aanwezige dynamiek en vrolijkheid is tegenwoordig 10 dagen lang te voelen tijdens het Terschellings Oerol Festival. Het festival wordt door ruim 50.000 mensen bezocht. Er worden zo'n 70.000 kaarten voor de voorstellingen verkocht.

Terschelling als podium
De filosofie van het Oerol Festival is dat het eiland Terschelling dient als een podium en inspiratiebron voor theatermakers, muzikanten en beeldend kunstenaars uit binnen- en buitenland. Strand, bos, duinen en polderlandschap zijn tegelijkertijd podium en decor. Maar ook kunnen er voorstellingen zijn in een boerenschuur, een boothuis of een oude bunker. Het schuurtjestheater is inmiddels een begrip geworden. Maar ook het straattheater mag en zal niet ontbreken aan het scala van podiumkunsten in de breedste zin van het woord.

Thema
Oerol werkt jaarlijks met een thema dat nauw verbonden is met het eiland. De inspiratie voor het festival komt uit het eiland zelf. Telkens gaat het om onderwerpen die het eiland verbinden met de wereldpolitiek. De thematisering van Oerol is daarnaast een middel om de geschiedenis eigentijds en eilandgericht te interpreteren. Soms gaan theatergroepen ook meer expliciet in op de betekenissen die met het erfgoed verbonden zijn.

Oerolgevoel
Oerol creëert bovendien een ambiance, een ‘Oerolgevoel', waarin een kennismaking van een groot publiek met kwetsbaar erfgoed zoals het duinen- en waddenlandschap mogelijk wordt. Het festival heeft een sterk sociale dimensie. Samen op de boot, samen op het eiland, samen onderweg, samen bij de voorstelling. Oerol brengt een socialisatieproces op gang waarbij het publiek gezamenlijk in eenzelfde verhouding tot het eiland komt te staan. Dat schept ruimte voor podiumkunstenaars om hun grenzen te verleggen.

Oerol wordt meestal elke jaar gehouden, vooral in maand juni.
U kunt meer lezen op www.oerol.nl site.

Strandzeilen

...een sport die je op veel plaatsen en tijdens alle jaargetijden kan beoefenen...
...een activiteit die plaats vindt twee uur voor en twee uur na laagwater en bij voldoende wind, 4 m/s...
...een dynamische sport die zich afspeelt op de wisselende grens tussen land en water...
...een spel dat bepaald wordt door zeiler, zeilwagen, wind en strand...
...een fantastische sport waar je steeds beter in kan worden en die boeit van jong tot oud...

Afgelopen jaar 2005 was er zelfs EK Strandzeilen op Terschelling, 24-30 september 2005!
U kunt meer over lezen op deze site.

Berenloop

De jaarlijkse marathon op Terschelling wordt georganiseerd door het VVV van Terschelling in samenwerking met Sportvereniging Friesland uit St. Jacobiparochie. Op deze wijze willen de Terschellingers de mensen van de "vaste wal" laten zien hoe mooi hun eiland is.

Sportvereniging Friesland
Het begon op 1 april 1980 als een grapje. In 2005 viert Sportvereniging Friesland alweer haar 25-jarig jubileum. De laatste jaren mag de loopsport zich verheugen in een grote populariteit. Voor veel mensen die graag willen bewegen, maar die niets zien in de verplichtingen van een teamsport vormt het hardlopen een aantrekkelijk alternatief. SV Friesland is inmiddels met zo’n 700 leden uitgegroeid tot een van de grootste loopverenigingen van Noord-Nederland. Naast de Terschelling Marathon Berenloop organiseert SV Friesland jaarlijks ook de Drents Friese Woldmarathon, de Ameland AdventureRun en nog ruim 30 andere loopevenementen in Friesland, Groningen en Drenthe.

Op 6 november 2005 was een 9e Berenloop georganiseerd.
Bij Berenloop kon u kiezen uit diverse afstanden van 42,2 en 21,1 km lengte, en klasses zoals wedstrijd en recreatie. Er werd dan gelopen over vlakke asfaltwegen, glooiende schelpenpaden en vlakke strand. Er deden zo'n 3000 deelnemers aan mee.

U kunt meer lezen op deze site.

Horizontoer

CULTUUR en NATUUR verenigd in een week WADZEILEN.

De tweede week van augustus is misschien wel de leukste week van het jaar;
dan verzameld zich in Harlingen namelijk de Horizontoer, een bonte verzameling van muziek, theater, animatie, acrobatiek, magie en malloterie.

Een week lang zeilen vijf grote schepen van TSC van eiland naar eiland met aan boord ongeveer 130 artiesten en vakantie-gangers.

Daarnaast zijn er donateurs op de eilanden. Ondernemers en organisaties die lokaties voor optredens beschikbaar stellen en Horizontoer financiëel mede mogelijk maken.

De "eilanders" doen ook actief mee aan het Horizontoer-spektakel. De drumband, de fanfare, de feestband, de muziekschool, het mannenkoor; noem maar op. Zij zorgen er mede voor dat een eiland volledig "Horizontoer" gaat als onze vloot in de haven afmeert. En of het nu gaat over de artiesten aan boord of op de eilanden, de organisatie, de eilanders, de technici, de begeleiders van de ZVDWZ, de schippers, de scheepskoks of de vakantie-gangers: het voornaamste doel van iedereen, die betrokken is bij Horizontoer: met z'n allen een gezellig feestje bouwen en genieten van cultuur en natuur op de onvolprezen Waddeneilanden.

Horizontoer presenteert ieder jaar een nieuw programma. In café's, op terrassen, in discotheken, op straat; kortom overal waar mensen bij elkaar komen, is Horizontoer. Met optredens variërend van ingetogen straat-animaties tot spetterende discobands, van hartverwarmende clowns tot imponerende stelt-lopers, van spitsvondig cabaret tot opzwepende rock'n'roll. Uit binnen- en buitenland; voor elk wat wils; voor alle leeftijden; met hoog in het vaandel het devies: Kwaliteit en Sfeer voor, door en met het publiek. Een feestje bouwen doe je immers samen.

De Horizontoer was gehouden van 6 t/m 12 augustus 2005. 5 of 6 schepen vertrokken dan vanaf Harlingen en maken rondje door Vlieland - Texel - Terschelling - Ameland. Op 9 augustus kon u Horizontoer bekijken op Terschelling.
Voor meer informatie, bekijk deze site.

Overige evenementen

HT Sloepenroeirace - Hier wordt een wedstrijd gehouden om teams in sloepen te kunnen roeien van Harlingen naar Terschelling. Er doen dan ongeveer 130 sloepen mee. Het weerbericht in mei is niet altijd gunstig, wat soms spannend maakt. Op 6 mei 2005 was dat gebeurd. Zie info: http://www.htroeien.nl/

Rock&Rollstreet Terschelling - Een weekend op Terschelling Midsland in de sfeer van de fifties! Rock & Roll muziek, kleding, Oldtimers en Solexen bepalen het beeld op Midsland Terschelling! Het hele weekend is er buiten en binnen van alles te beleven. Was o.a. gehouden op 2-4 september 2005. Zie info deze site.

TOF - Een openlucht filmfestival. In 2005 was het uitgesteld. Hoe het verder gaat, zie hun site.

©2022 v.d. Sluis Vakanties Drachten. Webdesign: G.J. Keizer